Tradiční znojemská omáčka z vepřového masa, autorka receptu a foto: Kristýna
Když se řekne znojemská omáčka, hned cítím tu nezaměnitelnou nakyslost omáčky, která je u nás tak oblíbená. Potěšte ní sebe, celou rodinu nebo taky návštěvu.
Znamenitá znojejmská omáčka patří do tradiční české kuchyně. Tu znojemskou z ní delají právě skvělé okurky. Já jsem do omáčky zvolila vepřové maso, i když často najdete v receptech hovězí maso, hodí se tam úplně stejně.
Pokud chcete ještě podpořit kyselost omáčky, můžete přidat i trochu láku z okurek. K vepřové znojemské omáčce s fantastickou slaninou se skvěle hodí rýže nebo domácí houskový knedlík.
A co tyto recepty na oběd webu Ženy v meste? A tady je domácí sekaná.
(na 6 porcí)
Ingredience: 700 g vepřového masa (vepřové plece), 2 ks cibule, 30 dkg slaniny, 3 polévkové lžíce plnotučné hořčice, 6 ks sterilizovaných okurek, 1 čajová lžička soli, pepř, 1 kostka masox, 2 polévkové lžíce oleje Na jíšku: 2 polévkové lžíce másla, 2 polévkové lžíce hladké mouky
Tip pre vás
[Více receptú z webu receptydobrekuchyne.cz naleznete zde - kliknite]
Nejdřív si cibuli očistíme a nakrájíme na jemno. Do hrnce dáme olej a cibuli na něj osmažíme do zlatova.
Slaninu nakrájíme na kostičky a přidáme k cibuli a smažíme až slaninu zesklovatí.
Maso nakrájíme na kostičky a přidáme k cibuli a slanině, až se zatáhne, osolíme a opepříme.
Směs podlijeme vodou cca 1,5l, vhodíme masox a nakrájíme okurky na kostičky a přidáme k masu. Vaříme maso do měkka cca 30 minut.
Mezitím si uděláme jíšku. Na pánvičce rozpustíme máslo a vmícháme do něj mouku, až nám jíška ztmavne, přidáme do omáčky a necháme omáčku 10 minut probublat.
K znojemské omáčce se skvěle hodí rýže nebo domácí houskový knedlík.
Dobrou chuť!
Máme pro vás i další skvělé recepty z vepřového masa
Stačí jen několik surovin, které dost možná už máte doma, a za pár minut vykouzlíte zapečený květák, výborný oběd nebo večeři.
Šťavnatý zdravý cuketový perník je dobrá volba, když nevíte co s nadbytečnou cuketou. Potěšíte s ním celou rodinu.
Pokud přemýšlíte co na stůl pro návštěvu a chcete aby to bylo rychlo upečené a chutné, jsou pizza šneky skvělá volba. Naše oblíbená svačina na koupaliště nebo na výlet.
Bábovka z ořechů a mrkvy má krásně zlatou barvu, skvělou chuť a navíc je plná zdravých věcí, které podporují naši imunitu.
Jednoduché vepřové špízy Dobré Kuchyně jsou skvělá letní pochoutka z grilu, ale můžeme je také připravit doma v troubě.
Hraběnčiny řezy se řadí mezi jedny z nejoblíbenějších moučníku v Česku. Místo pšeničné mouky používám mouku špaldovou a sladím cukrem s méně kaloriemi a také vhodnějším pro diabetiky.