Nákupní seznam

Šťavnatý cuketový perník podle tradičního receptu

02.09.2022

  • 4.4/5

Šťavnatý zdravý cuketový perník je dobrá volba, když nevíte co s nadbytečnou cuketou. Potěšíte s ním celou rodinu.

Šťavnatý cuketový perník, autorka receptu a foto: Kristýna

Cuketa, je zelenina, se kterou v době sezóny nevíme co s ní. Šťavnatý zdravý cuketový perník je dobrá volba. Potěšíte s ním celou rodinu. 

Šťavnatý cuketový perník podle tradičního receptu

  • Doba přípravy min.: 10
  • Doba pečení min.: 40
  • Počet porcí: 9 kousků

Proč právě cuketa? Patří k nejstarším a nejzdravějším druhům zeleniny. Je plná vody, ale i vitamínů a minerálů a můžeme z ní připravit mnoho receptů.

V receptu na zdravý cuketový perník je špaldová mouka a med, vy je můžete vyměnit za mouku pšeničnou a med za cukr. Špaldová mouka má skvělé nutriční hodnoty, zlepšuje trávení, pomáhá zlepšovat cirkulaci krve a obsahuje více minerálu a vitamínu než obyčejná mouka. Med obsahuje antioxidanty, které příznivě působí proti stresu i rakovině tlustého střeva.

Do cuketového perníku jsem já zvolila marmeládu jahodovou, vy můžete použít jakoukoliv, kterou najdete doma. 

Tip: V případě hutného těsta, můžete přilít trochu mléka. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 170 °C na 40 minut.

Máme pro vás i další vyjímečné recepty z cukety webu Ženy v meste.

Šťavnatý cuketový perník podle tradičního receptu

(na 9 kousků)


Ingrediencie

  • 5 polévkových lžic - med
  • 2 čajové lžičky - kypřící prášek
  • 1 čtvrt čajové lžičky - sůl
  • 350 g - cuketa
  • 40 g - máslo
  • 150 g - hořká čokoláda
  • 300 ml - polotučné mléko
  • 4 ks - vejce
  • 350 g - špaldová celozrnná mouka
  • 2 polévkové lžíce - holandské kakao
  • 1 polévková lžíce - perníkové koření
  • 1 sklenička - marmeláda
Poslat jako nákupní seznam



Šťavnatý cuketový perník podle tradičního receptu

Šťavnatý cuketový perník podle tradičního receptu - postup přípravy

Ingredience: 350 g cukety, 350 g celozrnné špaldové mouky, 2 lžíce holandského kakaa, 1 lžíce perníkového koření, 2 čajové lžičky kypřícího prášku, 40 g másla, 4ks vejce, 300 ml polotučného mléka, 5 polévkových lžic medu, 150 g hořké čokolády, čtvrtku čajové lžičky soli, 1 skleničku marmelády, já zvolila jahodovou, můžete použít jakoukoliv, kterou najdete doma

Tip pre vás

[Více receptú z webu receptydobrekuchyne.cz naleznete zde - kliknite]

1. Připravíme cuketu

Cuketu ošoupeme, umyjeme. Poté jí na jemno nastrouháme a posolíme. Necháme stranou, ať cuketa vypotí vodu, poté přebytečnou vodu vyždímáme.

2. Smícháme sypké suroviny

V misce smícháme mouku s kakaem, přidáme perníkové koření, kypřící prášek a sůl.

3. Smícháme tekuté suroviny

V druhé misce smícháme ručním šlehačem nebo robotem vejce, rozpuštěné máslo s mlékem a medem.

4. Vytvoříme těsto

Obě sypké i tekuté suroviny promícháme ručně dohromady a přidáme vymačkanou cuketu.

5. Dáme péct

Těsto vylijeme do menšího hlubokého plechu vystlaného pečícím papírem. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 170 °C na 40 minut.

6. Polijeme marmeládou a čokoládou

Na upečený vychladlý perník dáme marmeládu a polijeme rozpuštěnou čokoládou

7. Můžeme podávat

Dobrou chuť!

Vyskoušejte i recept na vyjímečné hraběnčiny řezy

Přihlaste se na náš newsletter

A čtěte nejnovější recepty bez reklamy!

Všechny recepty

Nejnovější jídla a koláče

Aktuální recepty