Šťavnatý cuketový perník, autorka receptu a foto: Kristýna
Cuketa, je zelenina, se kterou v době sezóny nevíme co s ní. Šťavnatý zdravý cuketový perník je dobrá volba. Potěšíte s ním celou rodinu.
Proč právě cuketa? Patří k nejstarším a nejzdravějším druhům zeleniny. Je plná vody, ale i vitamínů a minerálů a můžeme z ní připravit mnoho receptů.
V receptu na zdravý cuketový perník je špaldová mouka a med, vy je můžete vyměnit za mouku pšeničnou a med za cukr. Špaldová mouka má skvělé nutriční hodnoty, zlepšuje trávení, pomáhá zlepšovat cirkulaci krve a obsahuje více minerálu a vitamínu než obyčejná mouka. Med obsahuje antioxidanty, které příznivě působí proti stresu i rakovině tlustého střeva.
Do cuketového perníku jsem já zvolila marmeládu jahodovou, vy můžete použít jakoukoliv, kterou najdete doma.
Tip: V případě hutného těsta, můžete přilít trochu mléka. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 170 °C na 40 minut.
Máme pro vás i další vyjímečné recepty z cukety webu Ženy v meste.
(na 9 kousků)
Ingredience: 350 g cukety, 350 g celozrnné špaldové mouky, 2 lžíce holandského kakaa, 1 lžíce perníkového koření, 2 čajové lžičky kypřícího prášku, 40 g másla, 4ks vejce, 300 ml polotučného mléka, 5 polévkových lžic medu, 150 g hořké čokolády, čtvrtku čajové lžičky soli, 1 skleničku marmelády, já zvolila jahodovou, můžete použít jakoukoliv, kterou najdete doma
Tip pre vás
[Více receptú z webu receptydobrekuchyne.cz naleznete zde - kliknite]
Cuketu ošoupeme, umyjeme. Poté jí na jemno nastrouháme a posolíme. Necháme stranou, ať cuketa vypotí vodu, poté přebytečnou vodu vyždímáme.
V misce smícháme mouku s kakaem, přidáme perníkové koření, kypřící prášek a sůl.
V druhé misce smícháme ručním šlehačem nebo robotem vejce, rozpuštěné máslo s mlékem a medem.
Obě sypké i tekuté suroviny promícháme ručně dohromady a přidáme vymačkanou cuketu.
Těsto vylijeme do menšího hlubokého plechu vystlaného pečícím papírem. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 170 °C na 40 minut.
Na upečený vychladlý perník dáme marmeládu a polijeme rozpuštěnou čokoládou.
Dobrou chuť!
Vyskoušejte i recept na vyjímečné hraběnčiny řezy
Stačí jen několik surovin, které dost možná už máte doma, a za pár minut vykouzlíte zapečený květák, výborný oběd nebo večeři.
Šťavnatý zdravý cuketový perník je dobrá volba, když nevíte co s nadbytečnou cuketou. Potěšíte s ním celou rodinu.
Pokud přemýšlíte co na stůl pro návštěvu a chcete aby to bylo rychlo upečené a chutné, jsou pizza šneky skvělá volba. Naše oblíbená svačina na koupaliště nebo na výlet.
Bábovka z ořechů a mrkvy má krásně zlatou barvu, skvělou chuť a navíc je plná zdravých věcí, které podporují naši imunitu.
Jednoduché vepřové špízy Dobré Kuchyně jsou skvělá letní pochoutka z grilu, ale můžeme je také připravit doma v troubě.
Hraběnčiny řezy se řadí mezi jedny z nejoblíbenějších moučníku v Česku. Místo pšeničné mouky používám mouku špaldovou a sladím cukrem s méně kaloriemi a také vhodnějším pro diabetiky.