Nákupní seznam

Poctivá svíčková pečeně se smetanovou omáčkou, nejlepší recept

10.06.2022

  • 4.2/5

Jasný fenomén české kuchyně. Zhřešte touto krémovou, chuťově vyváženou omáčkou, při které se budou dělat boule za ušima všem členům domácnosti.

Svíčková pečeně se smetanovou omáčkou, nejlepší recept, autorka receptu a foto: Kristýna

Svíčková patři k českým tradičním svátečním jídlům. Je Čechy milovaná a svíčkovou taký považují za nejtradičnejší maso na steak. 

Svíčková pečeně se smetanovou omáčkou, nejlepší recept

  • Doba přípravy: 35 minut
  • Doba pečení 2-3 hodiny
  • Počet porcí: 5

Svíčková pečeně je jasný fenomén české kuchyně. Recepty Dobré Kuchyně vám prináší skvělý recept na svíčkovou pečeni se smetanovou omáčkou. Zhřešte touto krémovou, chuťově vyváženou omáčkou, při které se budou dělat boule za ušima všem členům domácnosti. Překonejte obavy, nabízíme jednoduchý postup, který hravě zvládne každá kuchařka.

Skvělou smetanovou omáčku dochutíme worcestrovou omáčkou a citrónovou šťávou. Podáváme s domácím houskovým knedlíkem

Tip: Pro zjednodušení a zrychlení doby přípravy, můžete použít zamrazenou nastrouhanou zeleninu.

Vyzkoušejte i skvělý recept na dušné hovězí maso z kuchyně Ženy v meste.

Svíčková pečeně se smetanovou omáčkou, nejlepší recept

(na 5 porcí)


Ingrediencie

  • 100 g - slanina
  • 4 ks - bobkový list
  • 1 podle chuti - worchestrová omáčka
  • 1 litr - mléko
  • 1 podle chuti - sůl
  • 3 polévkové lžíce - hladká mouka
  • 6 kuliček - nové koření
  • 2 ks - mrkev
  • 10 kuliček - pepř
  • 1 ks - větší cibule
  • 1 kg - hovězí maso
  • 125 g - máslo
  • 2 ks - petržel
  • 1 kousek - celer
  • 1 špetka - tymián
  • 1 dle chuti - ocet nebo citronová šťáva
  • 2 kelímky - kysaná nebo sladká šlehačka
Poslat jako nákupní seznam



Poctivá svíčková pečeně se smetanovou omáčkou, nejlepší recept

Svíčková pečeně se smetanovou omáčkou - postup receptu

Ingredience: 1kg hovězího masa, 100 g slaniny, 125 g másla, 1 větší cibule, 2 mrkve, 2 petržele, kousek celeru, 10 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, 4 ks bobkového listu, špetka tymiánu, 3 polévkové lžíce hladké mouky, ocet nebo citronová šťáva dle chuti, 2 kelímky kysané nebo sladké šlehačky, 1L mléka, sůl dle chuti, worcestrová omáčka dle chuti

Tip pre vás

[Více receptú z webu receptydobrekuchyne.cz naleznete zde - kliknite]

1. Opečeme maso

Na másle opečeme maso, z každé strany 3-4 minuty, poté přeložíme do pekáče.

2. Orestujeme slaninu a zeleninu

Na pánvičce osmažíme slaninu nakrájenou na kostičky, přidáme na jemno nakrájenou cibuli a všechnu kořenovou zeleninu, kterou si předem nastrouháme. Orestujeme pár minut a přeložíme do pekáče k masu.

3. Pečeme

Maso a zeleninu okořeníme, posolíme o podlejeme vodou. Pečeme v troubě na 250 °C do změknutí masa, zhruba 2-3 hodiny.

4. Rozmixujeme zeleninu

Maso po upečení vyjmeme, pokud možno vytáhneme všechno koření a zeleninu rozmixujeme.

5. Doděláme omáčku

Zahustíme moukou rozšlehanou ve smetaně. Přidáme mléko, ale jen tolik aby omáčka nebyla řídká.

6. Dochutíme

Dochutíme worcestrovou omáčkou a citrónovou šťávou.

Podáváme s domácím houskovým knedlíkem.

Dobrou chuť.

Vyzkoušejte si i náš skvělý recept na báječnou vepřovou pečeni.

Přihlaste se na náš newsletter

A čtěte nejnovější recepty bez reklamy!

Všechny recepty

Nejnovější jídla a koláče

Aktuální recepty