Nákupní seznam

Nejlepší kakaový závin, ověřený fotoRECEPT

05.02.2021

  • 0.0/5

Nejlepší kakaový závin. Tradiční babiččin recept webu receptydobrekuchyne.cz rozhodně vyzkoušejte. Měkoučké těsto ze špaldové mouky, vynikající kakaová náplň.

Nejlepší kakaový závin, tradiční recept, autorka receptu a foto: Nela

Nejlepší kakaový závin, tradiční recept

Kakaový závin. Chtěli byste si ho upéct a překvapit svou rodinu? Nevíte jak na to? Nabízíme podrobný fotorecept v zdravější verzi se špaldovou moukou.

Ať vám chutná. Nejlepší recept se značkou nového portálu ReceptyDobreKuchyně.cz. Jako novinku nyní uvádíme babiččin kakaový závin ze špaldové mouky. Zdravější pečení se značkou vašeho nového portálu s recepty.

Vyzkoušejte i náš recept na třešňovou hrníčkovou bublaninu, ověřený recept

Kakaový závin

  • Doba přípravy: 30 minut
  • Čas kynutí: 60 minut
  • Doba pečení: 30 minut
  • Počet kusů: 2 větší záviny

Skvělé pařené buchty jako od babičky, nejlépe pečené buchty s povidly, výborné koblihy z kynutého těsta, ale třeba i koblihy pečené v troubě.

Recepty na tyto tradiční dobroty postupně přinese oblíbená kuchyně našeho portálu. Zkuste také náš recept na hrníčkový jablečný koláč.

Máme pro vás taky recept - Šišky, tradiční, masopustní, babiččin RECEPT. Máme také recept na babiččinu ořechovou bábovku. Vyzkoušejte také recept na valašský frgál. Zkuste také recept na cheesecake s ovocem. Vyzkoušejte také náš recept na křehké kokosové rohlíčky.

Babiččin kakaový závin

(Na 2 větší záviny)


Ingrediencie

  • 2 dl - olej
  • 6 polévkových lžic - kakao
  • 3 dl - mléko
  • 4 polévkové lžíce - krystalový cukr
  • 1 ks - vejce
  • 1/2 kávové lžičky - sůl
  • 1/2 kostky - droždí
  • 500 g - hladká špaldová (hladká) mouky
  • 6 polévkových lžic - moučkový cukr
  • 150 g - máslo
Poslat jako nákupní seznam



Nejlepší kakaový závin, ověřený fotoRECEPTAutor: Nela

Nejlepší kakaový závin, postup receptu

Ingredience - kvásek: ½ kostky droždí (21 g), 1 dl vlažného mléka, 1 polévková lžíce krystalového cukru. Na kynuté těsto: 500 g hladké špaldové (hladké) mouky, 1 dl oleje, 2 dl vlažného mléka, 3 polévkové lžíce krystalového cukru, půl kávové lžičky soli. Na kakaovou náplň: 6 kopcovitých lžic kakaa, 6 kopcovitých lžic moučkového cukru, 150 g rozpuštěného másla. Na potření závinů: 1 ks vejce, 1 polévková lžíce oleje

Tip pre vás

[Více receptú z webu receptydobrekuchyne.cz naleznete zde - kliknite]

  1. Připravíme si kvásek. Do vlažného mléka si rozdrobíme droždí, přimícháme cukr. Vše spolu rozpustíme. Necháme vykynout cca 5 minut. Do misky přidáme všechny ingredience na kynuté těsto (mouku, olej, mléko, cukr, sůl). Nakonec přidáme vykynutý kvásek. Těsto mícháme hnětacím hákem, metličkami nebo ručně.
  2. Pokud by se nám zdálo těsto hustší, přidáme trošku vlažného mléka. Špaldová mouka zvykne totiž pohltit více tekutiny. Kynuté těsto je hotové tehdy, když se odděluje od nádoby. Uhnětené těsto posypeme moukou, přikryjeme bavlněnou utěrkou a na teplém místě necháme vykynout. Trvá to přibližně 1-1,5 hodiny.
  3. Dobře vykynuté těsto by mělo zdvojnásobit objem. Tehdy je to správné. Těsto přendáme na pomoučněný vál, prohněteme a rozdělíme na dvě nebo tři části, záleží, jak velké záviny si chceme upéct. Jestliže těsto rozdělíme na dvě části, vzniknou nám 40 cm záviny, musíme mít však i větší plech. Připravíme si kakaovou náplň.
  4. Kakao dobře smícháme s práškovým cukrem. Máslo rozpustíme. Těsto rozválíme na 1 cm tloušťku, velikost cca 45x25 cm. Těsto pořádně potřeme máslem (máslem nešetříme, protože dodá na šťavnatosti náplně). Okraje cca 5 cm vynecháme. Na máslo posypeme polovinu kakaové náplně, opět pokapeme máslem.
  5. Okraje těsta založíme dovnitř. Potom záviny s náplní pomalu svineme. Když okraje založíme, kakaová náplň při pečení nevyteče. Naplněné kakaové záviny opatrně přendáme na plech vyložený papírem na pečení nebo plech potřený tukem (olejem). Pokud zvolíme pečící papír, ušetříme si čas při čištění plechu.
  6. Vejce rozšleháme, přimícháme olej. Touto směsí pírkem potřeme záviny po celé ploše. Nakonec záviny propícháme vidličkou, aby mohla během pečení unikat pára. Záviny by během pečení neměly popraskat. Kakaové záviny pečeme při teplotě 180 °C 20 minut, pak je při teplotě 150 °C dopékáme 10 minut dozlatova.

Tip webu recepty Dobré kuchyně: Vychladlé kakaové záviny posypeme práškovým cukrem. Je dobré je přikrýt utěrkou, případně zabalit do fólie, aby nevyschly. Upečte si záviny raději z dvojité dávky, protože chutnají opravdu fantasticky.

Dobrou chuť.

Zkuste taky recept na Babičkin kakaový závin slovenského webu Ženyvmeste.sk. Nebo i Honzovy buchty s povidly.

Přihlaste se na náš newsletter

A čtěte nejnovější recepty bez reklamy!

Všechny recepty

Nejnovější jídla a koláče

Aktuální recepty