Nejlepší houbová polévka ze sušených hub, ověřený receptautorka receptu a foto: Kristýna
U nás na Valašsku je houbová polévka ze sušených hub tak oblíbená, že je zařazená jako polévka ke štědrovečerní večeři. Díky zelenině je houbová polévka s noky vyvážená a plná vitamínů. Provoňte si kuchyni sušenými houbami klidně i obyčejný všední den.
Pokud máte dostupnost domácích sušených hub, nebojte se přidat do polévky i větší množství, přidá to na kvalitě poctivé polévky a nebude ani potřeba bujónu. Tradiční noky si připravíme z polohrubé mouky, jejich příprava je nenáročná.
Houbová polévka ze sušených hub patří mezi nízkokalorická jídla. Můžeme k ní přidat petržel, která se skvěle hodí. A na závěr polévku ozdobíme libečkem. Mňam!
Vyzkoušejte i skvělý recept na rychlou houbovou polévku s bramborami z kuchyně Ženy v meste
(na 8 porcí)
Ingredience: 2 l vody, 1 ks mrkve, 1 ks petržele, čtvrtka celeru, 60 g hub (sušené), 1 ks cibule, 2 stroužky česneku, 1 polévková lžíce sádla nebo jiného tuku, 1 ks houbového bujónu, ½ čajové lžičky soli, nové koření (5 kuliček), celý černý pepř (5 kuliček), kmín dle chutí
Noky: 2 ks vejce, 4 lžíce hrubé mouky, sůl dle chuti, 1 lžíce vody
Tip pre vás
[Více receptú z webu receptydobrekuchyne.cz naleznete zde - kliknite]
Houby na půl hodiny namočíme, scedíme a uvaříme do měkka ve vodě s kořením cca 20 minut na mírném ohni, nebo pozor hřiby často kýpí.
Všechnu zeleninu očistíme, cibulku a česnek nakrájíme na jemno. Mrkev, petržel a celer nakrájíme na kostky.
Na sádle osmažíme cibulku s česnekem a až zesklovatí přidáme na kostky nakrájenou zeleninu. Posmažíme 4 minuty o potom přidáme k vodě s houbami a kořením. Přidáme bujón. Zeleninu vaříme do poloměkka 25 minut.
Mezitím si připravíme noky. Rozšleháme vejce s moukou, přidáme špetku soli a vodu. Přes síto, pokud nemáme síto tak lžičkou, přidáváme noky, které ještě dalších 5 minut povaříme.
Nakonec přidáme polovičku čajové lžičky soli a dále přisolíme podle chuti. K polévce můžeme přidat na jemno nakrájenou petržel, která se skvěle hodí.
Dobrou chuť!
Přinášíme vám i ověřený recept na výbornou fazolovou polévku s klobásou. Nebo také valašská kyselica.
Stačí jen několik surovin, které dost možná už máte doma, a za pár minut vykouzlíte zapečený květák, výborný oběd nebo večeři.
Šťavnatý zdravý cuketový perník je dobrá volba, když nevíte co s nadbytečnou cuketou. Potěšíte s ním celou rodinu.
Pokud přemýšlíte co na stůl pro návštěvu a chcete aby to bylo rychlo upečené a chutné, jsou pizza šneky skvělá volba. Naše oblíbená svačina na koupaliště nebo na výlet.
Bábovka z ořechů a mrkvy má krásně zlatou barvu, skvělou chuť a navíc je plná zdravých věcí, které podporují naši imunitu.
Jednoduché vepřové špízy Dobré Kuchyně jsou skvělá letní pochoutka z grilu, ale můžeme je také připravit doma v troubě.
Hraběnčiny řezy se řadí mezi jedny z nejoblíbenějších moučníku v Česku. Místo pšeničné mouky používám mouku špaldovou a sladím cukrem s méně kaloriemi a také vhodnějším pro diabetiky.