Nákupní seznam

Nejlepší houbová polévka ze sušených hub, ověřený recept

13.07.2022

  • 3.0/5

Na Valašsku je táto polévka tak oblíbená, že je zařazená jako polévka ke štědrovečerní večeři. Provoňte si kuchyni sušenými houbami klidně i obyčejný všední den.

Nejlepší houbová polévka ze sušených hub, ověřený receptautorka receptu a foto: Kristýna

U nás na Valašsku je houbová polévka ze sušených hub tak oblíbená, že je zařazená jako polévka ke štědrovečerní večeři. Díky zelenině je houbová polévka s noky vyvážená a plná vitamínů. Provoňte si kuchyni sušenými houbami klidně i obyčejný všední den. 

Nejlepší houbová polévka ze sušených hub, ověřený recept

  • Doba přípravy min.: 20
  • Doba vaření min.: 50
  • Počet porcí: 8 

Pokud máte dostupnost domácích sušených hub, nebojte se přidat do polévky i větší množství, přidá to na kvalitě poctivé polévky a nebude ani potřeba bujónu. Tradiční noky si připravíme z polohrubé mouky, jejich příprava je nenáročná.

Houbová polévka ze sušených hub patří mezi nízkokalorická jídla. Můžeme k ní přidat petržel, která se skvěle hodí. A na závěr polévku ozdobíme libečkem. Mňam!

Vyzkoušejte i skvělý recept na rychlou houbovou polévku s bramborami z kuchyně Ženy v meste

Nejlepší houbová polévka ze sušených hub, ověřený recept

(na 8 porcí)


Ingrediencie

  • 2 l - voda
  • 1/2 čajové lžičky - sůl
  • 2 stroužků (případne i více dle chuti) - česnek
  • 5 kuliček - nové koření
  • 1 ks - mrkev
  • 1 podle chuti - kmín
  • 1 polévkové lžíce - sádlo, nebo olej
  • 1 ks - petržel
  • 2 polévkové lžíce - hrubá mouka
  • 1 čtvrtku - celer
  • 60 g - sušené houby
  • 1 ks - cibule
  • 1 ks - houbový bujon
  • 5 kuliček - celý černý pepř
  • 2 ks - vejce
Poslat jako nákupní seznam



Nejlepší houbová polévka ze sušených hub, ověřený recept

Nejlepší houbová polévka ze sušených hub, ověřený recept

Ingredience: 2 l vody, 1 ks mrkve, 1 ks petržele, čtvrtka celeru, 60 g hub (sušené), 1 ks cibule, 2 stroužky česneku, 1 polévková lžíce sádla nebo jiného tuku, 1 ks houbového bujónu, ½ čajové lžičky soli, nové koření (5 kuliček), celý černý pepř (5 kuliček), kmín dle chutí

Noky: 2 ks vejce, 4 lžíce hrubé mouky, sůl dle chuti, 1 lžíce vody

Tip pre vás

[Více receptú z webu receptydobrekuchyne.cz naleznete zde - kliknite]

1. Houby namočíme a uvaříme

Houby na půl hodiny namočíme, scedíme a uvaříme do měkka ve vodě s kořením cca 20 minut na mírném ohni, nebo pozor hřiby často kýpí.

2. Zeleninu očistíme a nakrájíme

Všechnu zeleninu očistíme, cibulku a česnek nakrájíme na jemno. Mrkev, petržel a celer nakrájíme na kostky.

3. Zeleninu osmažíme a dáme vařit

Na sádle osmažíme cibulku s česnekem a až zesklovatí přidáme na kostky nakrájenou zeleninu. Posmažíme 4 minuty o potom přidáme k vodě s houbami a kořením. Přidáme bujón. Zeleninu vaříme do poloměkka 25 minut.

4. Připravíme noky

Mezitím si připravíme noky. Rozšleháme vejce s moukou, přidáme špetku soli a vodu. Přes síto, pokud nemáme síto tak lžičkou, přidáváme noky, které ještě dalších 5 minut povaříme.

5. Dochutíme

Nakonec přidáme polovičku čajové lžičky soli a dále přisolíme podle chuti. K polévce můžeme přidat na jemno nakrájenou petržel, která se skvěle hodí.

6. Ozdobíme listem libečku.

Dobrou chuť!

Přinášíme vám i ověřený recept na výbornou fazolovou polévku s klobásou. Nebo také valašská kyselica.

Přihlaste se na náš newsletter

A čtěte nejnovější recepty bez reklamy!

Všechny recepty

Nejnovější jídla a koláče

Aktuální recepty