Nákupní seznam

Klasické Chilli con carne, ověřený RECEPT

01.03.2021

  • 2.7/5

Chilli con carne, ověřený recept. Tento klasický pokrm středoamerické kuchyně existuje v mnoha verzích, stejně jako český guláš.

Klasické chilli con carne, autor receptu a foto: Petr Hník

Klasické chilli con carne, ověřený recept. Tento klasický pokrm tex-mex kuchyně existuje v mnoha verzích, stejně jako český guláš. Tohle je jedna z těch jednodušších.. 

Chilli con carne

Chilli pochází z oblasti severního Mexika a Texasu. První zmínky o pokrmech s pálivými papričkami chilli, vařenými v aztéckém Tenochtilanu (v místě dnešního Mexico City), zaznamenal františkánský mnich Bernardino de Sahagún již v roce 1529.

Hovězí maso začali do pokrmu přidávat španělští přistěhovalci. Dnes je chilli oficiálním pokrmem státu Texas.

Máme pro vás i tradiční recept na poctivou česnečku s bramborem 

  • Příprava: 10  minut
  • Vaření: přibližně hodina a čtvrt
  • 4 porce

Stupeň pálivosti si můžeme nastavit sami množstvím a druhem koření.

Chilli se skvěle hodí pro neformální setkání s přáteli, protože se mimořádně snadno udržuje teplé a servíruje. A tady je znojemská omáčka.

Chutné chilli con carne - přísady

(na 4 porce)


Ingrediencie

  • 300 ml - vývar
  • 1 lžíce - olej
  • 1 ks - paprika
  • 1 ks - cibule
  • 1 podle chuti - sůl
  • 2 stroužky - česnek
  • 1 vrchovatá lžička - mleté chilli
  • 1 lžička - sladká paprika
  • 1 lžička - uzená paprika
  • 1 lžíce - mletý kmín
  • 2 lžíce - rajčatový protlak
  • 500 g - mleté hovězí maso
  • 400 g - drcená rajčata
  • 1 lžíce - sušená majoránka
  • 410 g - červené kidney fazole
  • 1 dílek - horká čokoláda
  • 1 podle chuti - pepř
  • 1 k servírování - strouhaný čedar
  • 1 k servírování - kysaná smetana
Poslat jako nákupní seznam



Klasické Chilli con carne, ověřený RECEPTAutor - Petr Hník

Klasické chilli con carne, postup receptu

Ingredience - 1 velká cibule, 1 červená nebo žlutá paprika, 2 stroužky česneku, 1 lžíce oleje, 1 vrchovatá lžička mletého chilli (volíme odrůdu podle toho, jak pálivé jídlo máme rádi), 1 lžička sladké papriky, 1 lžička uzené papriky (nemusí být), 1 lžíce mletého římského kmínu, 2 lžíce rajčatového protlaku, 500 g mletého hovězího (ideálně libovějšího), 400 g plechovka drcených rajčat, 1 lžíce sušené majoránky, 300 ml vývaru, 410 g konzerva červených kidney fazolí, 1 dílek kvalitní hořké čokolády, sůl, pepř. K servírování strouhaný čedar nebo kysaná smetana.

Tip pre vás

[Více receptú z webu receptydobrekuchyne.cz naleznete zde - kliknite]

  1. Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, česnek na plátky a smažíme je na troše oleje na středně rozpálené pánvi až zesklovatí.
  2. Pánev rozpálíme na maximum a přidáme mleté hovězí. Špachtlí je rozdělíme na co nejmenší kousky. Když maso pustí vodu, necháme ji vyvařit a seškrabáváme ze dna přípečky.
  3. Když maso začne rovnoměrně hnědnout, vložíme veškeré koření, necháme je několik vteřin rozvonět a přidáme rajský protlak.
  4. Ve chvíli, kdy protlak změní barvu z tmavě červené na cihlovou, přilijeme vývar, přidáme drcená rajčata, nakrájenou papriku a majoránku.
  5. Opatrně promícháme, osolíme a opepříme podle chuti, přiklopíme poklicí a necháme hodinu mírně probublávat.
  6. Po hodině by směs měla být hustá, ale dostatečně tekutá. Slijeme plechovku červených kidney fazolí a fazole opatrně vmícháme do chilli. Vaříme dalších deset minut.
  7. Nakonec do chilli vmícháme dílek kvalitní hořké čokolády. Čokoláda se rychle rozpustí, chilli díky ní ztmavne a získá komplexnější chuť a hedvábnou strukturu. Pozor ale, aby čokolády nebylo moc, to by mohla přebít ostatní chutě.
  8. Před podáváním necháme chilli deset minut stát, aby se chutě spojily.

Tip Dobré Kuchyňe: Podáváme s rýží nebo pečivem, k chilli se také skvěle hodí strouhaný čedar či kysaná smetana.

Dobrou chuť.

Vyzkoušejte také náš recept na fantastické kuřecí prsa na pánvi

Přihlaste se na náš newsletter

A čtěte nejnovější recepty bez reklamy!

Všechny recepty

Nejnovější jídla a koláče

Aktuální recepty