Klasické chilli con carne, autor receptu a foto: Petr Hník
Klasické chilli con carne, ověřený recept. Tento klasický pokrm tex-mex kuchyně existuje v mnoha verzích, stejně jako český guláš. Tohle je jedna z těch jednodušších..
Chilli pochází z oblasti severního Mexika a Texasu. První zmínky o pokrmech s pálivými papričkami chilli, vařenými v aztéckém Tenochtilanu (v místě dnešního Mexico City), zaznamenal františkánský mnich Bernardino de Sahagún již v roce 1529.
Hovězí maso začali do pokrmu přidávat španělští přistěhovalci. Dnes je chilli oficiálním pokrmem státu Texas.
Máme pro vás i tradiční recept na poctivou česnečku s bramborem
Stupeň pálivosti si můžeme nastavit sami množstvím a druhem koření.
Chilli se skvěle hodí pro neformální setkání s přáteli, protože se mimořádně snadno udržuje teplé a servíruje. A tady je znojemská omáčka.
(na 4 porce)
Ingredience - 1 velká cibule, 1 červená nebo žlutá paprika, 2 stroužky česneku, 1 lžíce oleje, 1 vrchovatá lžička mletého chilli (volíme odrůdu podle toho, jak pálivé jídlo máme rádi), 1 lžička sladké papriky, 1 lžička uzené papriky (nemusí být), 1 lžíce mletého římského kmínu, 2 lžíce rajčatového protlaku, 500 g mletého hovězího (ideálně libovějšího), 400 g plechovka drcených rajčat, 1 lžíce sušené majoránky, 300 ml vývaru, 410 g konzerva červených kidney fazolí, 1 dílek kvalitní hořké čokolády, sůl, pepř. K servírování strouhaný čedar nebo kysaná smetana.
Tip pre vás
[Více receptú z webu receptydobrekuchyne.cz naleznete zde - kliknite]
Tip Dobré Kuchyňe: Podáváme s rýží nebo pečivem, k chilli se také skvěle hodí strouhaný čedar či kysaná smetana.
Dobrou chuť.
Vyzkoušejte také náš recept na fantastické kuřecí prsa na pánvi
Stačí jen několik surovin, které dost možná už máte doma, a za pár minut vykouzlíte zapečený květák, výborný oběd nebo večeři.
Šťavnatý zdravý cuketový perník je dobrá volba, když nevíte co s nadbytečnou cuketou. Potěšíte s ním celou rodinu.
Pokud přemýšlíte co na stůl pro návštěvu a chcete aby to bylo rychlo upečené a chutné, jsou pizza šneky skvělá volba. Naše oblíbená svačina na koupaliště nebo na výlet.
Bábovka z ořechů a mrkvy má krásně zlatou barvu, skvělou chuť a navíc je plná zdravých věcí, které podporují naši imunitu.
Jednoduché vepřové špízy Dobré Kuchyně jsou skvělá letní pochoutka z grilu, ale můžeme je také připravit doma v troubě.
Hraběnčiny řezy se řadí mezi jedny z nejoblíbenějších moučníku v Česku. Místo pšeničné mouky používám mouku špaldovou a sladím cukrem s méně kaloriemi a také vhodnějším pro diabetiky.